Czech Masters má prvního vítěze z Anglie. Skvělý český hráč Zuska skončil v top 15

Z osmi českých golfistů prošel cutem na D+D REAL Czech Masters sice jen jediný, ale Jiří Zuska se postaral o to, že domácí příznivci golfu měli komu fandit až do poslední jamky turnaje DP World Tour. Čtyřiadvacetiletý Čech nakonec obsadil výborné dělené 14. místo se skóre -14. Boj o titul ale probíhal přece jen o nějaké to výkonnostní patro výš. Ze svého premiérového turnajového titulu na evropské tour se senzačně radoval Angličan Todd Clements se skóre -22.

Navzdory deštivému počasí dorazilo na Albatross několik tisícovek fanoušků a pro většinu z nich byl největším lákadlem Jiří Zuska. Do finálové rundy vstupoval 24letý stále ještě čerstvý profesionál z dělené 14. pozice se skóre 11 ran pod par.

Ještě před prvním odpalem si potřásl rukou a prohodil pár slov i se šéfem DP World Tour Keithem Pelleym, ale nijak se tím nenechal znervóznit. „Ani jsem nevěděl, kdo to je. Ani si nepamatuji, co mi říkal a co já jemu. Jen jsem se usmíval a kýval hlavou. Měl jsem v hlavě jen to, jak budu hrát jedničku,“ přiznal po dohrání kola Zuska.

Rozhodit se ale rozhodně nenechal, protože na jedničce i dvojce zahrál hned birdie. Stejně jako o den dřív. „Začátek byl super,“ konstatoval český hráč, který hrál ve flightu s Jihoafričanem Henniem Du Plessisem. Oba pak připravili fanouškům fantastické představení na pětiparové devítce.

Oba leželi druhou ranou zhruba 110 metrů od greenu. Jako první hrál Jihoafričan a jeho dokonalá rána zapadla přesně do jamky. „Říkal jsem si, že teď ať zahraju cokoliv, tak to bude horší. Ale chtěl jsem zavěsit taky. No a skoro se mi to povedlo,“ ohlédl se Zuska za situací z deváté jamky.

Míček po jeho ráně dopadl těsně před jamku, projel o centimetry po její pravé straně a po spinu se vrátil těsně po levé. Zastavil se jen dvacet centimetrů od ní. „Jen jsem doklepl do birdie. To bylo taky skvělé,“ dodal.

Jediný zádrhel kola přišel na pětiparové dvanáctce. Zuska se pokoušel dostřelit na green druhou ranou, ale míček skončil ve vodě před greenem. „Rozhodl jsem se jít druhou na green dřevem. Byl to trochu risk, ale vypočítal jsem si, že by voda neměla být ve hře. Nepovedlo se, ale řekl jsem si, že se jednou ranou nenechám rozhodit a budu dál bojovat,“ ohlédl se Zuska.

Ve zbytku kola už nechyboval. Naopak na těžké sedmnáctce si přihrál do výborné pozice a puttoval do birdie. Minul. „Bohužel, to byl ode mě špatný putt. Prostě jsem ho zatáhnul,“ přiznal český hráč. Vynahradil si to na osmnáctce, kde si opět výborně přihrál a tentokrát se před bouřícími fanoušky loučil birdie a konečným výsledkem -14, které ho zařadilo na dělené 14. místo.

„Kdyby mi někdo před týdnem řekl, že takhle skončím, určitě bych to bral. Hodnotím turnaj hodně dobře,“ konstatoval Zuska, jemuž tohle umístění přineslo i odměnu ve výši zhruba 27 tisíc dolarů. „To je určitě příjemné a pár turnajů by to mělo pokrýt,“ dodal český golfista.

O vítězství se na turnaji s dotací 2 miliony dolarů hrálo přece jen ještě o pár pater výš. Na deštěm smáčeném a změklém hřišti se hodně skórovalo, ale nejvýrazněji ze všech Todd Clements, který v neděli zahrál 63 ran a stal se už třetím hráčem, který letos vyrovnal rekord hřiště na Albatrossu.

Angličan Clements, který loni ještě startoval na D+D REAL Czech Challenge a neprošel cutem, se s konečným výsledkem -22 usadil na prvním místě a pak už jen čekal, zda ho některý z pronásledovatelů dožene, nebo dokonce sesadí z první příčky.

S ubývajícími jamkami ale odpadal jeden hráč za druhým, až zůstal jediný – jeho krajan Matt Wallace, který navíc bojuje o nominaci na zářijový Ryder Cup. Tři jamky před koncem ztrácel Wallace už jen jednu ránu na lídra, ale nedokázal proměnit ani jeden putt do birdie. Včetně toho na závěrečné osmnáctce z necelých tří metrů. Minul jen o pár centimetrů.

Clements se tak mohl radovat ze svého premiérového titulu na DP World Tour a jako první Angličan na Czech Masters. Přitom teprve v roce 2020 si zajistil kartu na Challenge Tour a v minulém roce na DP World Tour. Letos při tom z 21 turnajů prošel pouze jedenáctkrát cutem a jeho maximem bylo dělené 21. místo z KLM Open a dělené 26. místo z Italian Open. Třicátý start v první evropské lize proměnil v první vítězství…

Inkasoval za něj odměnu 340 000 dolarů, čímž svůj dosavadní kariérní výdělek více než ztrojnásobil. A zároveň si dal hodně příjemný dárek ke svým 27. narozeninám, které oslaví v úterý. A také přispěl do golfového rodinného rozpočtu vzhledem k tomu, že jeho manželkou je Olivia Cowan, německá golfistka, která už má na kontě jedno vítězství na Ladies European Tour.

Konečné výsledky turnaje naleznete zde.

Zdroj foto a info: Zdeněk Sluka, Czech Masters, Emirates

You may also like...