Klára Spilková je znovu golfovou hvězdou

Klára Spilková ovládla i popáté anketu Golfista roku 2018. Čtyřiadvacetiletá golfistka po předchozích čtyřech triumfech v anketě zvítězila v 5. ročníku v absolutním pořadí i v kategorii o nejlepší profesionálku po sezoně, v níž si jako první česká hráčka v historii vybojovala kartu na nejprestižnější ženskou světovou sérii LPGA

Ocenění si, stejně jako laureáti v dalších kategoriích, Spilková převzala při slavnostním večeru na pražském Žofíně. Spilková sice v roce 2018 na druhý turnajový titul na Ladies European Tour nedosáhla, ale v Maroku, kde obhajovala svůj premiérový titul, skončila druhá až po play-off. To nejpodstatnější se ale odehrálo v zámoří, kde 24-letá golfistka skvěle zvládla maraton kvalifikační školy a díky čtvrtému místu v závěrečné fázi se zajistila kartu na LPGA. Po osmi letech na LET se tak Spilková stěhuje v letošní sezoně do zámoří.

„Mám za sebou rok, v němž jsem získala kartu na LPGA, a to je zatím asi nejvíc, co se mi v golfové kariéře podařilo. Rok předtím jsem vyhrála první turnaj na Ladies European Tour a jsem ráda, že každý rok přidávám něco, co je v tu chvíli top, nejvíc. Vážím si toho, že se mi podařilo opět v anketě vyhrát. Už před rokem jsem prožívala velice příjemné pocity, že mě lidé začínají vnímat nejen jako golfistku, ale také jako osobnost, která jim má co dát, ukázat a něčím je obohatit. Uvidíme, co přijde dál. Jsem odhodlaná hrát a dát tomu všechno,“ prozradila Klára Spilková.

Mezi profesionály si první příčkuv hlasování výkonnostních hráčů, trenérů, sportovních novinářů a zástupců golfových resortů odnesl Filip Mrůzek, který prožil jednu z nejlepších sezon, ne-li nejlepší, v kariéře. Z deseti startů na Challenge Tour prošel pětkrát cutem a pokaždé skončil v top 25, v Rakousku vedl a obsadil nakonec osmé místo. Doma triumfoval mj. na turnaji WGM Czech Open v Berouně, kde navíc vytvořil nový rekord hřiště i turnajového skóre. Činil se i v soukromém životě, když se oženil se svou přítelkyní a caddie Štěpánkou Čížkovou. Na dalších pozicích skončili Jan Cafourek a Ondřej Lieser.

V kategorii amatérů si loňské vítězství zopakovali Šimon Zach a Sára Kousková.Zatímco 22letý Zach loni vyhrál už třetí turnaj v zámoří a letos studium na University of Lousville končí, o tři roky mladší Kousková má za sebou první půlrok na University of Texas. Ještě před svým odchodem do USA se blýskla osmým místem na mistrovství Evropy, čímž vylepšila svůj vlastní nejlepší výkon české hráčky v historii ME o dvě příčky.

Cenu partnerů večera,která se uděluje za mimořádné výkony, přínos k popularizaci golfu a jeho propagaci ve veřejnosti, získali fotograf Martin Kabát a grafik Martin Kysela za vytvoření kampaně na Golfistu roku 2018, pro kterou společnost JCDecaux poskytla 182 míst a 50 formátů v pražském metru a díky níž se pátý ročník ankety stal hodně viditelným.

Cenu sportovních novinářů si za loňský rok odnesl Pavel Suchánek ,jeden z „duchovních otců“ turnaje WGM Czech Open, který se loni hrál už popáté v Berouně. Za pět let své existence si turnaj prioritně určený českým hráčům s dotací 600 tisíc korun, z níž si vítěz „odkrojí“ 200 000 Kč a jednou ze specialit je např. i odměna za hole-in-one v podobě nákladního vozu Tatra, vydobyl pevné místo v českém turnajovém kalendáři.

Slavnostní večer pátého dílu ankety Golfista roku se odehrál na Pražském Žofíně. Oceněným i přítomným 350 hostům zazpívali a zahráli Martina Konvičková, Felix Slováček, Petr Kolář a celým večerem s grácií a jedinečným humorem provázel Marek Eben.

O anketě Golfista roku 2017

Anketa GOLFISTA ROKU patří mezi nejvýznamnější sportovní soutěže v České republice, je oficiálním projektem českého golfu pod záštitou PGA of Czech Republic a největší odbornou anketou svého druhu, která každým rokem oceňuje amatérské i profesionální hráče.  Základem nominací jsou oficiální žebříčky ČGF, výsledky české profesionální PGA a žebříček Golf Digest C&S Order of Merit zahrnující kompletní výsledkový servis českých hráčů na domácích i zahraničních turnajích. Do ankety přispívají amatérští i profesionální hráči, sportovní kluby a trenéři a do konečných výsledků promlouvají i hlasy fanoušků a široké veřejnosti. 

Hlavními partnery letošního ročníku jsou společnosti Mercedes-Benz PRAHA, ATT Investments, Hästens, Simply You Pharmaceuticals a JCDecaux.

Cenu pro absolutního vítěze vytvořila přední světová umělkyně, výtvarnice a designérka Gordana Glass. Svou tvorbou vzdává úctu hodnotám a životu samotnému. Sklářská výtvarnice svým jedinečným a originálním způsobem tvorby zasazuje hlubokou myšlenku a vnímání světa, do křehkého materiálu, který ožívá pod její značkou Gordana Glass. Díla tvoří technikou lehaného skla, při čemž do roztaveného materiálu vkládá barevný pigment a drahé kovy jako je zlato, či platina. Výsledkem je vždy jedinečný originál s vlastním certifikátem.

Její originální a unikátní díla vlastní i řada významných osobností. Mezi nejznámějšími můžeme jmenovat britskou královnu Alžbětu II., papeže Benedikta XIV., norského krále Harolda V., prince Alberta II., ománskou princeznu Monu, jazzovou legendu Herbie Hancocka nebo legendárního Larry Kinga.

Sluší se poděkovat i dalším partnerůmv čele s PGA of Czech Republic, centrále cestovního ruchu CzechTourism, Klubu sportovních novinářů ČRAsociaci amatérských sportů ČR Hospodářské komoře ČR

Mikolášek (šéfredaktor HMG)

Šéfredaktor mediální skupiny HMG

You may also like...